W okresie od marca do czerwca 2021 roku dwie grupy chętnych uczniów z klas: 4a, 5b i 7a pod opieką pań Elżbiety Serafin i Anny Zawadzkiej, realizowały założenia ogólnopolskiego projektu eTwinning „Jem zdrowo i kolorowo”.

W trakcie realizacji projektu uczniowie podejmowali działania mające na celu zwrócenie uwagi na sposób odżywiania się polskich nastolatków, podniesienie świadomości uczniów dotyczącej produktów żywnościowych, zachęcenie do wybierania zdrowej żywności, a także rozwijanie umiejętności pracy w grupie, wyszukiwania i selekcjonowania informacji oraz zarządzania własnym czasem.

Uczestnicy projektu wspólnie opracowali wiele materiałów w formie cyfrowej. Układali pytania i rozwiązywali quizy oraz ankiety. Stworzyli prezentację na temat składu ulubionych przekąsek, dowiadując się przy tym, czy stanowią one wartościowe źródło składników odżywczych. Ponadto przygotowali propozycje smacznych kanapek dla Niejadka i kolorowych kompozycji z warzyw i owoców. Wspólnie z innymi uczniami tworzyli akrostych – wiersz projektowy związany z hasłem projektu, kolorowe jadłospisy oraz książkę kucharską.

Uczniowie wzięli również udział w spotkaniu online z ekspertem ds. żywienia panią Joanną Gadomską, która jest członkiem grupy facebookowej Superbelfrzy RP.

W efekcie podjętych działań uczniowie zapoznali się z platformą edukacyjną eTwinning, poznali nowe narzędzia TIK, a także zwiększyli swoją świadomość nt. zdrowego stylu życia.

 

Zapraszamy do zapoznania się z wytworami projektowymi uczestników:

https://padlet.com/eserafin12/m1yn93ojf6te8oq9